Inloggen

menu

Zet capaciteitsmanagement op de kaart in drie stappen

Geplaatst op: 9 november 2022
Geplaatst op: 9 november 2022
Geschreven door
Categorie
Personeelsplanning
Leesduur
6 min. leestijd
Download dit artikel
Deel dit artikel
Heb je vragen?

Capaciteitsmanagement in jouw organisatie

Je wil capaciteitsmanagement binnen jouw organisatie (meer) op de kaart zetten om het echt goed te kunnen uitvoeren. Maar – waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je de middelen krijgt die je nodig hebt?

Laten we starten met het doel voor ogen: om vast te stellen hoe je capaciteitsmanagement effectiever in kunt zetten moet je eerst vaststellen hoe capaciteitsmanagement er nu uitziet in jouw organisatie. Daarna kun je werken aan zo snel mogelijk resultaat halen om de (meer)waarde van capaciteitsmanagement een platform te geven. Bij het zo snel mogelijk resultaat halen ligt de nadruk op één van de twee kernwaarden van effectief capaciteitsmanagement: efficiëntie of flexibiliteit. De huidige positionering van capaciteitsmanagement bepalen in jouw organisatie (stap 1) en je focus kiezen aan de hand van de kernwaarden van capaciteitsmanagement (stap 2) bepalen je aanpak in stap 3 om capaciteitsmanagement (meer) op de kaart te zetten en resultaat te halen. Hieronder staat kort per stap beschreven wat deze inhoudt, met verderop een uitgebreide beschrijving van de methode per stap 

Stap 1: Positionering – is capaciteitsmanagement centraal of decentraal georganiseerd in jouw organisatie? 

In deze stap bepaal je of de positionering van capaciteitsmanagement voornamelijk centraal of decentraal is aan de hand van drie kenmerken: 1) informatie-uitwisseling, 2) erkenning en begrip van toegevoegde waarde capaciteitsmanagement en 3) processen en werkwijzen. 

Stap 2: Focus - op welke manier kan capaciteitsmanagement de meeste waarde toevoegen?

Doel is om zo snel mogelijk resultaat te halen en dat werkt het beste door een aanpak te kiezen die de meeste waarde toevoegt. Dit doe je door capaciteitsmanagement zo effectief mogelijk uit te voeren, met de kernwaarden flexibiliteit en kostenefficiëntie als richtlijn.  

Stap 3: Resultaat - combineer je positionering & focus voor de meest effectieve aanpak

Door je positionering (stap 1) en focus (stap 2) te combineren, kun je bepalen wat de beste aanpak is voor jouw organisatie op dit moment. Je positionering geeft aan welke middelen je tot je beschikking hebt. Je focus zorgt ervoor dat de nadruk blijft op zo snel mogelijk concreet resultaat halen. In stap 3 zul je tot een concrete oplossingsrichting komen, die past bij de huidige positionering van capaciteitsmanagement in jouw organisatie.  

Door middel van dit stappenplan kan je capaciteitsmanagement meer op de kaart zetten, wat vervolgens je positionering verandert en daarmee dus ook je aanpak. Het is dus de moeite waard om jouw ingevulde stappenplan op een later moment nogmaals te bekijken om te beoordelen of je nog op de goede weg zit.  

Benieuwd naar de volledige methode? In de whitepaper Centraal of decentraal gestuurde planning – wat past bij mijn organisatie? lees je: 

  • Wat houdt effectieve capaciteitsplanning in? 
  • Wat is het verschil tussen centraal en decentraal gestuurde capaciteitsplanning? Welke voor- en nadelen zijn er? 
  • Hoe start je de verandering in jouw organisatie? Ga aan de slag in drie stappen. 

Vergelijkbare artikelen

Toegang tot premium artikelen

Sluit venster

Login

Account maken

Ik zoek een interimmer

Sluit venster

Vul je gegevens in

Offerte aanvragen

Sluit venster

Uw gegevens