Het is een thema dat bij veel planningsafdelingen op de agenda staat: “Hoe houd ik de roosters van mijn organisaties gevuld als mijn medewerkers uitvallen?” Roosters die onder druk staan, bijvoorbeeld door personeelstekorten ontstaan door de krappe arbeidsmarkt, zijn vaak slechts enkele ziek- of afmeldingen verwijderd van een open dienst. Vooral bij het plannen van veel onregelmatige diensten (erg vroeg, laat of ’s nachts) kan het rooster zelf bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit van de medewerkers.
De gevolgen van werken volgens een rooster op momenten waarop we volgens onze biologische klok zouden moeten rusten, zijn talrijk. Denk aan de fysieke gevolgen voor je slaapritme, je immuunsysteem en je geheugen. Daarnaast heeft onregelmatig werk evenveel effect op ons sociaal leven, want hoewel onze samenleving steeds meer 24/7 wordt, vindt het sociale leven zich vooral buiten 9-17 uur plaats.
Bij het opstellen van het rooster is het dus belangrijk om rekening te houden met de spelregels van gezond roosteren. Door roosters te beoordelen op fysieke en sociale belasting, kun je vaak al met kleine aanpassingen werken aan een gezond rooster. Regelmaat en voorspelbaarheid zijn hierin sleutelwoorden.
Kleine aanpassingen moeten echter wel op grote schaal worden doorgevoerd. Met een grote poule medewerkers is dat makkelijker gezegd dan gedaan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de opvolging van de roosters: een gezond gepland rooster kan door een samenloop van omstandigheden een ongezond gedraaid rooster worden. Dit voorkomen kost veel moeite, tijd en ook geld.
De uitkomst is dat we blijven roosteren volgens de status quo, iedereen even een tandje erbij tot we weer op volle sterkte zijn. Uit recent onderzoek door de arbodiensten is gebleken dat het gemiddelde psychische verzuim stijgt, bijvoorbeeld door spanningsklachten of burn-out. Dus niet alleen het tijdstip waarop je werkt, maar ook de hoeveelheid werk en het soort werk kunnen bijdragen aan verzuim. Het verband tussen ongezond roosteren en hoge werkdruk kan leiden tot een vicieuze cirkel waar een organisatie maar moeilijk uitkomt.
Medewerkers vallen uit door hoge werkdruk. Hierdoor stijgt de werkdruk van de medewerkers die wel nog aan het werk zijn. Uiteindelijk bereiken zij ook hun maximum en vallen (deels) uit, waardoor de werkdruk nog hoger wordt. De enige manier om deze alsmaar stijgende werkdruk te verminderen, is door meer personeel aan te nemen of in te huren, of door tijdelijk de werkvraag te verminderen, bijvoorbeeld door een aantal locaties te sluiten. Dat klinkt pas duur!
Kortom, door niet gezond te roosteren, negeer je kleine brandjes die uiteindelijk uitgroeien tot één grote brandhaard. Het blussen van een grote brand kan kostbaar zijn. Als je de som maakt, zal preventie, door middel van gezond roosteren, je waarschijnlijk meer opleveren: niet alleen op de balans, maar ook als het gaat om de vitaliteit van je medewerkers.
Wil je meer weten over hoe je in jouw organisatie gezonder kunt roosteren? Of wil je weten hoe jouw planningsproces de vitaliteit van de medewerkers kan vergroten? Neem dan contact op met één van onze consultants.
Onderzoek TNO: https://wp.monitorarbeid.tno.nl/wp-content/uploads/2021/01/Rapport-trends-risicogroepen-oorzaken-en-gevolgen-burnout.pdf
Tijd is onze grootste vriend, maar soms ook onze grootste vijand. Veel aspecten van onregelmatig werk zijn al snel ongezond en hebben dus direct invloed op je werk/privébalans. Ook zien we vaak de ongezonde aspecten van werk in wisseldiensten niet worden herkend omdat “we het al jaren zo doen, en het gaat toch goed”. De invloed van gezond roosteren is groter dan we soms denken. Je kunt rekening houden met het bioritme van medewerkers door op een verantwoorde wijze rust in te bouwen in roosters. De principes van gezond roosteren geven ook extra kaders aan het roosterbeleid bijvoorbeeld. Het helpt om rooster van hogere kwaliteit te maken en zo direct bij te dragen aan medewerkertevredenheid en een goede werk/privébalans
Meer informatie: Gezond Roosteren
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere [route]
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere
Copyright © 2024 Spril - Made by TRGR