menu

Oplossing

Verandering van decentrale naar centrale planning

Een horizon, een irrigatienetwerk of een verkeerstoren

Centraal gestuurde (capaciteits)planning spreekt erg tot de verbeelding. Of het nu integraal capaciteitsmanagement heet of centrale roostering, deze termen ben je ongetwijfeld tegengekomen in de zoektocht naar meer structuur en voorspelbaarheid in jouw planorganisatie.

Er is kennis en expertise nodig om Personeelsplanning of WFM optimaal te kunnen besturen. Bij een decentraal ingerichte organisatie ontbreekt het vaak aan kennis of is deze versnipperd.

Daarom is het van belang om delen van het proces te centraliseren. De tactische planning is hier een duidelijke en actueel voorbeeld van.

Wat de Werkverbeteraars willen bereiken is dat een deel van de activiteiten centraal belegd worden. Dit zijn strategische forecasting, tactische  capaciteitsplanning, rapportage, analyse en advies.
Roosterplannig, dagelijks beheer van roosters met daarin de verlofaanvragen, verzuimregistratie en realisatie kan centraal of decentraal worden belegd. Dit is sterk afhankelijk van het type organisatie en de volwassenheid van de planorganisatie.

Niveaus aan capaciteitsplanning

Hoe je capaciteitsplanning uitvoert, hangt af van welk tijdshorizon relevant is. Je kunt vier niveaus onderscheiden: strategisch, tactisch, operationeel en realtime. Waar het op operationeel niveau vooral gaat om het inzichtelijk maken (en houden) van beschikbaar personeel, ligt de nadruk op strategisch niveau vooral op het beheersbaar houden van kosten en in kaart brengen van de benodigde vaardigheden en resources die toekomstige ontwikkelingen met zich meebrengen. Dit is waarom capaciteitsplanning één van de meest gevarieerde onderdelen is van het planningsproces.

Balanceren van taken en resources

Capaciteitsplanning betreft het geheel van beslissingsprocessen om ervoor te zorgen dat je op alle momenten de benodigde medewerkers en middelen beschikbaar hebt om het werk op de juiste manier af te handelen. Hier komen grofweg twee zaken bij kijken:

  1. Zorgen voor de benodigde ‘resources’ (mensen, middelen, techniek) op het juiste moment en plek
  2. De taken uitvoeren die nodig zijn op dat moment.

Het is erg moeilijk om de juiste dingen te doen als je niet de juiste middelen of mensen tot je beschikking hebt. Denk maar aan een contactcenter waar niet genoeg medewerkers zijn ingeroosterd en de wachtrij pas onder de tien klanten duikt als het sluitingstijd is. Of een verpleegafdeling waar twee verplegers de benen uit hun lijf lopen om alle patiënten te verzorgen. Het is op zo’n moment, wanneer er niet de juiste resources zijn, lastig(er) voor de medewerkers om de juiste dingen te doen.

Voordelen van centraal gestuurde planning

  • Planning door experts in een Expertise Centrum
  • Optimale besturing mens-proces-techniek
  • Focus op kerntaken door de operatie
  • Duurzame bezetting, minder in-, door- en uitstroom van specialisten
  • Centraal inzicht in KPI en daarmeem grip op het planproces

Resultaatgebieden

  • Minder openstaande vacatures
  • Verhogen van productiviteit
  • Besparen op kosten door stroomlijnen
  • Gestroomlijnde processen tussen belanghebbenden
  • Optimaal voldoen aan wet- en regelgeving
  • Uniforme inrichting van de applicatie en functioneel applicatie beheer

Pepijn Martens

Business Manager Werkverbeteraars

Ik wil graag mijn werk verbeteren!

Vul hieronder je gegevens in en binnen 1 werkdag neem ik contact met je op. Je kunt mij ook direct mailen of bellen.

Naam*
E-mailadres*
Bericht*

Door te klikken op ‘Bericht verzenden’ ga je akkoord met onze privacy policy.

Toegang tot premium artikelen

Sluit venster

Login

Account maken

Ik zoek een interimmer

Sluit venster

Vul je gegevens in

Offerte aanvragen

Sluit venster

Uw gegevens