Inloggen

menu

Wat is strategische personeelsplanning?

Geplaatst op: 10 januari 2020
Geplaatst op: 10 januari 2020
Geschreven door
Pepijn Martens
Categorie
Personeelsplanning
Leesduur
6 min leestijd
Download dit artikel
Deel dit artikel
Heb je vragen?

In iedere organisatie speelt het, maar wat is nou precies strategische personeelsplanning en wat kan je ermee?

Strategische personeelsplanning (SPP) geeft inzicht in het personeel dat nodig is om jouw bedrijfsdoelstellingen te realiseren, voor nu en in de toekomst. Het personeel wordt optimaal ingezet en de strategische personeelsplanning zorgt voor meer sturing en de juiste balans tussen het werkaanbod en de beschikbaarheid van personeel. Een efficiënte en gezonde personeelsplanning moet worden gedragen en uitgevoerd door de verschillende lagen van de organisatie. Strategische personeelsplanning gaat vooral over het kijken naar wie en wat je nodig hebt om de doelstellingen van de organisatie te behalen. Nadenken over strategische thema’s, daar begint het mee.

De voordelen van strategische personeelsplanning

Het inzetten en uitvoeren van strategische personeelsplanning kent veel voordelen:

 • Lerende organisatie: de organisatie wordt meer wendbaar doordat het personeelsbestand zich sneller en beter aanpast op ontwikkelingen;
 • Beperk de uitstroom: minder verspilling van talent, want de talenten en ambities van werknemers worden betere matching met de toekomstige personeelsbehoefte;
 • Grip op competenties: proactief kunnen sturen op de bezetting van sleutelposities, waardoor de slagkracht van de organisatie behouden blijft;
 • Borgen van kennis: gerichter investeren in opleiding en ontwikkeling, waardoor continuïteit en kwaliteit geborgd zijn.

Naast deze voordelen is ook een belangrijk positief effect de verhoging op de klant- en medewerkerstevredenheid en ook de positieve impuls op de tactische en operationele personeelsplanning hoort hier bij.

Strategische thema’s om rekening mee te houden

Voor de hand ligt het meerjarenbeleid; waar willen we staan als organisatie over 5 jaar en welke trends en economische ontwikkelingen komen er op ons af waarop we kunnen anticiperen? En welke impact heeft dit op de services en dienstverlening? Hoe ziet mijn personeelsbestand eruit over 5 jaar onder invloed van bijvoorbeeld de vergrijzing? En als ik dat dan allemaal weet, hoe zorg ik er dan voor dat ik de juiste bezetting heb om de doelen te realiseren?

Daarbij komt ook dat je moet weten of je het personeel kwalitatief en kwantitatief juist hebt samengesteld. Hier komt een ontwikkelbehoefte van het personeelsbestand uit voort, welke je samen met de andere acties en interventies in beleid moet vormgeven.

Spril helpt met het inrichten van strategische personeelsplanning

Samen beantwoorden we de volgende vragen als het gaat om SPP:

 • Ik wil weten wat ervoor nodig is om het personeelsbestand toekomstbestendig te maken;
 • Ik wil weten of ik voldoende potentieel binnen mijn organisatie heb om in de toekomstige klantvraag te kunnen voorzien;
 • Ik wil weten of mijn medewerkers kunnen mee veranderen met de organisatie;
 • Is er voldoende potentieel in de arbeidsmarkt beschikbaar;

Om efficiency in strategische, tactische en operationele personeelsplanning te creëren helpt Spril met het ontwikkelen van een passende strategie en visie om processen op de juiste manier aan elkaar te verbinden. De metafoor die we hier gebruiken is die van de verkeerstoren. Via twee routes creëren verbinden we de processen.

Route 1 gaat om draagvlak bij directie, bestuurders, MT en lijnmanagement. In deze route worden strategische inzichten en doelen gesteld en wordt projectvoortgang bewaakt. Deze rol wordt ingevuld door een managing consultant van Spril.

Route 2 gaat over optimalisatie van het operationele proces. Via een helder projectplan worden de verbeteringen toegepast vanuit de voorbeeldrol. Deze voorbeeldrol wordt tijdelijk ingevuld door een WFM specialist van Spril. Deze stuurt het project aan en borgt draagvlak in de planorganisatie en het personeel.

Op deze manier zorgen we ervoor dat het thema strategische personeelsplanning goed geborgd wordt.

De belangrijkste resultaatgebieden van deze aanpak zijn:

 • Voorspelbaarheid;
 • Kostenefficiency;
 • Medewerkerstevredenheid;
 • Performance.

Onze aanpak

In 4 projectfases maken we samen de ‘lerende organisatie’. Een organisatie die geen brandjes meer blust, maar proactief de uitdagingen in personeelsplanning aanpakt. Een organisatie waar de processen helder zijn vastgelegd en de overlegstructuur staat als een huis. Een organisatie waar voorspelbaarheid is door een forecast en een capaciteitsplan. Het is een project met een duidelijke kop en een staart. Maar voordat we starten stellen we een diagnose van de huidige situatie. Dit doet we omdat iedere organisatie uniek is en om maatwerk vraagt. We leveren het volgende daarin op:

 • Een advies over de planorganisatie;
 • Een advies over capaciteitsplanning, roostering en flexibiliteit;
 • Een heldere business case;
 • Een passende visie.

Download nu het schema “Optimaliseren van het planproces” en krijg inzicht in hoe wij uw organisatie helpen grip te krijgen op de inzet van personeel! Klik hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over strategische personeelsplanning? Download dan het whitepaper SPP in de linkerbalk!

Wil je liever een keer sparren met een expert over strategische personeelsplanning? Neem dan contact op met Pepijn Martens en ga vrijblijvend in gesprek. Dit kan via 085-4013560 of info@spril.nl

Vergelijkbare artikelen

Toegang tot premium artikelen

Sluit venster

Login

Account maken

Ik zoek een interimmer

Sluit venster

Vul je gegevens in

Offerte aanvragen

Sluit venster

Uw gegevens