Integrale capaciteitsplanning is een strategische benadering binnen Personeelsplanning die zowel het plannen van mensen als materiaal omvat. Doel is om bedrijfsprocessen soepel en efficiënt te laten verlopen zodat alle beschikbare middelen optimaal ingezet kunnen worden om te voldoen aan de werkvraag. Integraal betekent dat alle aspecten van bedrijfsvoering worden meegenomen en er niet afzonderlijk wordt gekeken naar bijvoorbeeld personeel of materiaal. De kern van integrale capaciteitsplanning ligt in het begrijpen van de vraag en het aanbod binnen een organisatie en het samenbrengen van de capaciteitsbehoefte en benodigde middelen op alle terreinen.
Waarom is dit de moeite waard? Integrale capaciteitsplanning is cruciaal omdat het helpt om middelen efficiënt te gebruiken, kosten te besparen en de algehele productiviteit te verbeteren. Het zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan de werkvraag én rekening kunnen houden met schaarse middelen zoals personeel en materiaal. Daarnaast helpen de verkregen inzichten om beter voorbereid te zijn op toekomstige veranderingen in vraag en aanbod, wat leidt tot meer robuuste en flexibele Personeelsplanning. Kortom: voor elke organisatie de moeite waard om te verkennen wat integraal capaciteitsmanagement kan opleveren. Integraal capaciteitsmanagement is al flink ingeburgerd binnen ziekenhuizen. Dit komt doordat de positieve effecten ervan nog meer versterkt worden:
Is het dan alleen maar positief?
Nee, er zijn een aantal uitdagingen om rekening mee te houden. Eén van de grootste uitdagingen is het verzamelen en analyseren van de benodigde data. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat alle gegevens beschikbaar zijn en, als de data er wel is, is er vraag of dit goed geanalyseerd kan worden. Mogelijk moet eerst de rest van het planproces op orde zijn voordat er gestart kan worden met integrale capaciteitsplanning. Hiermee hangt samen de vraag of er genoeg middelen zijn om integraal capaciteitsmanagement uit te voeren. Omdat deze benadering alle onderdelen van de bedrijfsvoering raakt, betekent dit ook dat alle afdelingen hiervoor tijd moeten vrij maken, informatie moeten aanleveren en betrokken moeten zijn bij het proces. Mogelijk is er ook weerstand tegen verandering en zijn er andere werkwijzen in verschillende afdelingen. Dit zijn allemaal zaken die optimaal integraal capaciteitsmanagement in de weg kunnen staan en waar dus rekening mee gehouden moet worden.
Uiteindelijk gedijt integrale capaciteitsplanning bij een cultuur die flexibiliteit en innovatie aanmoedigt, maar deze cultuur ontstaat niet van de één op de andere dag. Binnen ziekenhuizen heb je daarnaast ook te maken met een aantal specifieke uitdagingen, zoals de onvoorspelbaarheid van de zorgvraag, de beperkte beschikbaarheid van personeel en middelen en veranderende regelgeving en beleid in de zorg. Integrale capaciteitsplanning zal deze vraagstukken niet oplossen maar het kan wel de implementatie ervan bemoeilijken. Een plan van aanpak hiervoor is dus nodig om te zorgen dat je implementatie ook écht integraal is.
Integraal capaciteitsmanagement kan in elke organisatie er anders uit zien, maar de stappen die gevolgd worden zijn vergelijkbaar, ook al zijn de details anders. Hieronder ter inspiratie uitgewerkt hoe integrale capaciteitsplanning wordt uitgevoerd binnen een ziekenhuis, waarbij het gaat om het zorgvuldig plannen en beheren van de benodigde middelen, zoals personeel, bedden, operatiekamers en medische apparatuur, om aan de vraag van patiënten te voldoen.
Stap 1: analyse van huidige capaciteit
Als eerste is het belangrijk om een inventarisatie te maken van alle middelen die nodig zijn om zorg te leveren en vast te stellen welke normen en kwaliteitseisen er zijn, bijvoorbeeld over wat wenselijk is qua bezettingsgraad.
Inventarisatie:
Beschikbare middelen | Aantal | Aandachtspunten |
Bedden | 200 bedden | Verdeling over afdelingen |
Verpleegkundigen | 150 verpleegkundigen | Let op disciplines & functieniveaus |
Artsen | 50 artsen | Let op disciplines & functieniveaus |
Ondersteunend personeel | 30 medewerkers | Let op disciplines & functieniveaus |
Operatiekamers | 10 kamers | |
MRI-scanners | 5 scanners | Let op vaardigheden |
Beademingsapparaten | 20 apparaten | Let op vaardigheden |
In dit ziekenhuis is vastgesteld dat het optimaal is als er 180 bedden bezet zijn per dag, om ook ruimte te houden voor spoedgevallen. Dit betekent dat de gewenste bezettingsgraad 90% is.
Stap 2: voorspelling van toekomstige vraag
Alle middelen zijn geïnventariseerd, nu is het zaak om te kijken naar wat de verwachte behoefte is. Dit doe je eerst door historische gegevens te analyseren:
Wanneer je alle historische gegevens hebt uitgewerkt, kun je op basis hiervan een forecast maken van verwachte opnames voor de komende maanden.
Stap 3: ontwikkelen van het capaciteitsplan
In de ontwikkeling van het capaciteitsplan houd je rekening met personen en materiaal. Voor personen is het belangrijk om zicht te hebben op:
Voor materiaal zijn de volgende zaken van belang:
Stap 4: implementatie van het capaciteitsplan
Daarna is het tijd om het capaciteitsplan te gaan uitvoeren. Hiervoor is het belangrijk om alle relevante stakeholders en medewerkers mee te nemen in de opzet van het capaciteitsplan. Eventuele feedback of benodigde aanpassingen kunnen in deze stap worden uitgevoerd. Op basis van het capaciteitsplan volgen aanpassingen aan het dienstrooster en onderhoudsschema, dit moet geborgd worden in het regulier proces.
Stap 5: monitoring en aanpassing
Een capaciteitsplan is een levend document, wat betekent dat het zaak is om het actueel te houden en bij te stellen waar nodig. Doe dit door feedback te verzamelen: zijn er onbedoelde effecten die niet zijn ingecalculeerd? Het monitoren van de forecast is hierbij het startpunt: wijkt de bedbezetting of aantal opnames sterk af van wat er is verwacht? Een periodieke evaluatiestructuur zorgt ervoor dat het monitoren van het capaciteitsplan op de agenda blijft en dat het capaciteitsplan continu wordt verbeterd.
Kortom: het is zaak om klein te beginnen en vast te stellen waar knelpunten zitten, om zo stapsgewijs integraal capaciteitsmanagement verder uit te rollen. Rome is niet in één dag gebouwd en deze aanpak is gebaat bij een gecontroleerde cadans in plaats van een snelle spurt. Hulp nodig of sparren met een ervaringsdeskundige? Neem contact met ons op!
Whitepaper: Centraal of decentraal gestuurde planning?
Capaciteitsplanning in de Zorg
Capaciteitsplanning: Centraal of decentraal
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere [route]
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere
Copyright © 2025 Spril - Made by TRGR