Inloggen

menu

Massa-maatwerk met Workforce Management (WFM)

Geplaatst op: 8 juni 2023
Geplaatst op: 8 juni 2023
Geschreven door
Categorie
Workforce Management
Leesduur
5 min leestijd
Deel dit artikel
Heb je vragen?

Breng jouw organisatie naar een hoger niveau

De consument wil in toenemende mate producten en diensten kunnen personaliseren. Dit vraagt maatwerk en flexibiliteit van de leverancier. Wanneer maatwerk de standaard is, past hier de term ‘massa-maatwerk’. De uitdaging bij massa-maatwerk is het vinden van de balans tussen zoveel mogelijk keuzevrijheid en beheersing van productiekosten. Hier ontstaat een spanningsveld rond het waarborgen van continuïteit, het opvangen van piekbelasting en het optimaliseren van werk-verdeling. Waarbij het binden, boeien en behouden van medewerkers een prominente rol inneemt. Een opgave waar met name HR-medewerkers, planners, managers en workforce management specialisten voor aan de lat staan.

De Kunst van het Structureren van Flexibiliteit

De werkgever wil vooral wendbaar op de klantvraag inspelen en de werknemer heeft recht op meer zekerheid door o.a. wetgeving rond voorspelbare arbeidsvoorwaarden en het afschaffen van nul-uren contracten. Dit compliceert het afstemmen van werkvraag en capaciteitsaanbod en zorgt ervoor dat enige vrijblijvendheid in de planning plaats moet maken voor het structureren van flexibiliteit. De opgave is de vereiste flexibiliteit aan de hand van standaardisatie te structuren. En de oplossing zit in de realisatie dat flexibiliteit en standaardisatie tegenstrijdige kenmerken bevatten.

Benoemen en Prioriteren van Tegenstrijdigheden

De kunst is die tegenstrijdigheden te benoemen en te prioriteren. Dit vraagt om een projectmatige aanpak waarbij de organisatie vastlegt welke werkzaamheden op wat voor wijze verricht moeten worden om bepaalde producten of diensten volgens afgesproken kwaliteit tijdig op te leveren. Standaardisatie is hierbij op verschillende manieren aan te brengen. Afhankelijk van het soort werk, de omvang van het bedrijf en het type organisatie zijn afspraken te maken over het ‘Hoe’ van de werkzaamheden, over het ‘Wat’ van het op te leveren product en over de benodigde kennis, kunde en gedrag. Uniformiteit op deze punten bevordert de beheersbaarheid van het proces en het systeem.

Standaardisatie: De Sleutel tot Flexibilisering

De standaardisatie in proces en systeem helpt de planning en capaciteitsmanagement bij het verbeteren van de aansluiting en uitwisselbaarheid van werk. Dit bevordert de onderlinge afstemming tussen medewerkers en afdelingen op het gebied van kosten, inzet en kwaliteit. Op die manier wordt het streven van een organisatie om zich wendbaar aan te passen binnen de juiste kaders uitvoerbaar, betaalbaar en planbaar. Tezamen kan het de efficiëntie en zelfs de effectiviteit van de organisatie verhogen. Daarom kan standaardisatie gezien worden als een randvoorwaarde voor verdere flexibilisering.

Conclusie

Het implementeren van massa-maatwerk in jouw organisatie kan zeker een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kan het mogelijk worden gemaakt om de juiste balans te vinden tussen flexibiliteit en standaardisatie, wat uiteindelijk kan resulteren in optimale resultaten. Door de tegenstrijdigheden te benoemen en te prioriteren, kan jouw organisatie profiteren van de voordelen van zowel flexibiliteit als standaardisatie. Dit kan niet alleen de efficiëntie en effectiviteit van jouw organisatie verhogen, maar ook de tevredenheid van jouw klanten vergroten.

Meer informatie nodig?

Wilt je meer weten over hoe je standaardisatie kunt toepassen binnen jouw werkprocessen of hoe je massa-maatwerk kunt implementeren in jouw planning? Spril kan hierbij helpen. Wij bieden een Workforce Management Quickscan aan waarin we de huidige situatie in kaart brengen en aanbevelingen doen voor verbeteringen. Voor specifiekere vragen bieden we ook consultancy diensten aan.

Veelgestelde vragen
  1. Wat betekent massa-maatwerk in de context van mijn organisatie? Massa-maatwerk betekent het aanbieden van gepersonaliseerde producten of diensten op een grootschalige manier, terwijl de productiekosten worden beheerst. Het betekent ook het vinden van een evenwicht tussen het bieden van keuzevrijheid aan klanten en het waarborgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering.
  2. Hoe kan mijn organisatie flexibiliteit structureren? Flexibiliteit kan worden gestructureerd door standaardisatie, waardoor de werkzaamheden, het te leveren product en de benodigde vaardigheden uniform worden.
  3. Wat is het belang van standaardisatie in massa-maatwerk? Standaardisatie is cruciaal in massa-maatwerk omdat het helpt bij het beheersen van het proces en het systeem, het verbeteren van de uitwisselbaarheid van werk, en het bevorderen van de afstemming tussen medewerkers en afdelingen.
  4. Hoe bevordert standaardisatie de efficiëntie en effectiviteit van mijn organisatie? Door uniformiteit in de werkzaamheden en het te leveren product te brengen, kan standaardisatie leiden tot efficiënter en effectiever werken. Het helpt ook om de kosten te beheersen en de kwaliteit te waarborgen.
  5. Hoe kan Spril mijn organisatie helpen bij het implementeren van massa-maatwerk? Spril biedt een Workforce Management Quickscan aan, waarin we de huidige situatie in kaart brengen en aanbevelingen doen voor verbeteringen. Voor specifiekere vragen bieden we ook consultancy diensten aan.

Aanvullende Diensten van Spril

Bij Spril streven we ernaar om jouw organisatie te ondersteunen bij het navigeren door de uitdagingen die gepaard gaan met massa-maatwerk. We bieden een breed scala aan diensten die ontworpen zijn om u te helpen bij deze taak.

Workforce Management Quickscan

Een van onze kernservices is de Workforce Management Quickscan. Deze dienst is ontworpen om de huidige situatie binnen jouw organisatie in kaart te brengen en aanbevelingen voor verbeteringen te doen.

Consultancy Diensten

Daarnaast bieden we ook consultancy diensten aan voor specifiekere vragen en uitdagingen. Ons team van experts staat klaar om u te helpen met het ontwikkelen van op maat gemaakte oplossingen die afgestemd zijn op de unieke behoeften en doelstellingen van jouw organisatie.

Samenvatting

In de huidige markt, waarin consumenten steeds meer verlangen naar gepersonaliseerde producten en diensten, is massa-maatwerk essentieel geworden. Om dit effectief te implementeren, moeten organisaties leren om flexibiliteit en standaardisatie te combineren.

Het belangrijkste hierbij is te erkennen dat deze twee elementen niet tegenstrijdig zijn, maar juist complementair. Door flexibiliteit te structureren en standaardisatie te implementeren, kan een organisatie haar efficiëntie en effectiviteit verhogen en beter voldoen aan de verwachtingen van de klant.

Wilt je meer weten over hoe Spril jouw organisatie kan ondersteunen bij het implementeren van massa-maatwerk? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en hoe we je kunnen helpen bij het optimaliseren van jouw bedrijfsprocessen.

 

Vergelijkbare artikelen

Toegang tot premium artikelen

Sluit venster

Login

Account maken

Ik zoek een interimmer

Sluit venster

Vul je gegevens in

Offerte aanvragen

Sluit venster

Uw gegevens