Inloggen

menu

Trafficen vanuit huis door het corona-virus – lukt dat wel?

Geplaatst op: 2 april 2020
Geplaatst op: 2 april 2020
Geschreven door
Leesduur
7 min leestijd
Download dit artikel
Deel dit artikel
Heb je vragen?

Wat Nederland bezighoudt

Nu de wereld in de greep is van het Coronavirus, kan degene wie een kantoorbaan en geen vitaal beroep heeft er niet omheen: *tromgeroffel* thuiswerken. Veel trafficers zitten niet meer op de werkvloer, maar werken thuis. Lukt dat eigenlijk wel dat trafficen vanuit huis?

Ik heb al menig handleiding en instructiefilmpje langs zien komen om jezelf

  • ordelijk (werkplek & routine)
  • betrokken (vergaderingen & vlogs)
  • en gezond (fysiek & mentaal)

te houden. In dit stuk zoomen we daar niet te veel op in, aangezien we allemaal zeer waarschijnlijk de benefits kennen van een goede en schone Arbo werkplek, het behouden van werkroutine, het behouden van communicatie en het onderhouden van je eigen gezonde persoon met behulp van rust en beweging.

Maar het grote geheim is; je situatie verandert thuis eigenlijk helemaal niet zo veel. Het verschil is enkel dat je zelf meer verantwoordelijkheid hebt gekregen voor je werkomstandigheden en dat je zelf zal moeten waken dat je de juiste voorwaarden voor je werk schept. Voor kantoormedewerkers als mijzelf, die een wat meer verbindende- en sociale rol heeft binnen de kantoorjungle, vergt dit een meer intensieve- en proactieve insteek.

Grenzen bewaken

Daarnaast moet je als trafficer actief bezig om je grenzen te bewaken, omdat je te allen tijde voor een grote hoeveelheid mensen (bij mij bijvoorbeeld circa 150 FTE) een aanspreekpunt- en spin in het web bent die met oog op de dagelijkse servicedoelstellingen een optimaal resultaat nastreeft. Onderstaande voorbeelden zijn niet ongebruikelijk richting shift-end:

  • Er is een systeemstoring opgetreden in het backoffice programma. Het primaire proces ligt plat en men meldt dit op gebundelde wijze bij jou.
  • Pietje volgt momenteel zijn rooster niet en zijn collega’s durven hem daar niet op aan te spreken. Als dit niet wordt opgepakt dreigt dit ten koste te gaan van commitment.
  • De avondbezetting blijkt last-minute nog niet toereikend door een praktische fout in de planning, de service van de avond dreigt zonder ingrijpen te gaan kelderen.
  • De telefoonlijnen zijn zojuist gesloten, maar er is nog een forse wachtrij aan calls aanwezig.

Het kan normaal gesproken al lastig zijn het kantoor uit te lopen en een punt achter je shift te zetten. Bij thuiswerken wordt dit als betrokken trafficer zeker niet gemakkelijker wanneer je van afstand werkt, de grens om nog even gauw wat op te lossen wordt namelijk zelfs nog wat vager. Goede afspraken en duidelijke verwachtingen met je WFM collega’s en/of de operatie zijn hierbij sleutel. Als je vooraf jezelf niet in staat stelt om controle over je werkdag te nemen en hier een duidelijke punt te zetten, dan heb je grote kans dat je werkdag controle neemt over jou.

Ook grenzen die je overschrijdt uit (positieve) commitment zijn belangrijk om te bewaken. Grappig genoeg lijkt dit, voor zover ik zie, voor veel professionals vaak de grotere uitdaging. De eigen werk- en privé balans is vaak moeilijker te bewaken wanneer je gedreven wordt vanuit een hoge mate van ambitie en verantwoordelijkheidsgevoel. Dit is vooral waarheid wanneer je thuis zit en je collega’s je niet even gauw op de vingers tikken dat je al meer dan 8 uren aan de slag bent. Ik zie het als volgt; flexibel werken is oké, zolang je dit niet ten koste laat gaan van je werkstructuur. Hoewel we allemaal geacht worden flexibel te werken, blijft het belangrijk om in ieder geval genoeg structuur te behouden om op terug te vallen. Je zal zien dat je jezelf productiever en scherper houdt wanneer je een duidelijk eind van je shift voor ogen houdt en je hieraan houdt.

Mijn ervaringen

Iedereen gaat anders om met werken vanuit huis. Ikzelf, als fanatiek gamer en student, ben er tamelijk aan gewend om langere tijd aaneengesloten en zelfstandig achter een scherm thuis te zitten. Ik voel me dan ook redelijk thuis in een situatie waar ik mijn bed uit kan rollen en aan de slag kan. Ik weet dan ook als geen ander hoe gemakkelijk je kan gaan verzuipen in dit gemak, en je structuur vervolgens kunt verliezen zonder een zekere mate van discipline. Behoud vooral ook de discipline die je ook opbrengt in het kantoor, ondanks dat je in zekere zin je eigen baas bent thuis. Ik let er verder goed op dat ik het thuiswerken leuk houd door mezelf te verwennen met koffie, thee, muziek, korte breaks en (gezonde) snacks. Waarbij ik tegelijkertijd waak dat ik mezelf ook weer niet té veel op mijn gemak stel, een gezonde balans dus. Ik geef zelfs eerlijk toe dat ik de gehele thuiswerksituatie heerlijk vind omdat ik geen toeziend oog nodig heb om mijzelf productief- en op het gemak gesteld te houden. Ik houd zelfs meer tijd over door een aanzienlijk lagere hoeveelheid reistijd, heerlijk!

Concluderend

Thuiswerken verschilt niet veel van werken op kantoor. Alles wat normaal gesproken gebeurt op kantoor, in positieve- of negatieve zin, wordt uitvergroot omdat werken in thuiswerk setting meer los wordt gelaten. Zoals je waarschijnlijk al kan raden is zelfstandigheid en vertrouwen van groot belang.

Weet je goed controle te houden over jezelf, je werk en je omgeving, dan zal je zien dat je thuis zelfs productiever en effectiever kan zijn dan op kantoor. Tackel de uitdagingen van thuiswerken om potentiële negatieve effecten tegen te gaan en zorg dat je ruimte maakt voor de positieve aspecten van thuiswerken.

Hoe je dit precies doet?

We hebben tips en tricks voor je, die je in staat stellen om een zeer effectieve thuiswerkende trafficer te zijn. Download hem in de linkerbalk.

Vergelijkbare artikelen

Toegang tot premium artikelen

Sluit venster

Login

Account maken

Ik zoek een interimmer

Sluit venster

Vul je gegevens in

Offerte aanvragen

Sluit venster

Uw gegevens