Wat zijn voorspellingen nu eigenlijk en waarom hebben we voorspellingen nodig? Hieronder wordt toegelicht welke drie redenen nu echt van belang zijn!
Als je op het internet zoekt naar de betekenis van voorspellingen kom je onder andere deze 3 definities tegen:
Afhangend van eigen gevoel zal de associatie met de woorden een zakelijk of zweverig gevoel opwekken. Toch hebben alle betekenissen in de loop van de geschiedenis meegeholpen bij het zetten van stappen. Staatshoofden hadden niet alleen financieel adviseurs maar ook waarzeggers en kaartleggers in dienst.
Alle vormen van voorspellen worden in huidige tijd nog steeds gebruikt. In de krant kan je je horoscoop dagelijks raadplegen om de nieuwsgierigheid te bevredigen en een aantal pagina`s verder staat er financieel advies die indien goed onderzocht kan helpen bij het vormen van besluitvorming. Afhankelijk van doel en doelgroep wordt er dan ook een voorspelling gemaakt om een 3 tal redenen:
Horoscopen, astrologie en je toekomst willen voorspellen, zijn vormen van de nieuwsgierigheid bevredigen. Net als voorspellen hoe een andere wereld er mogelijk uit kan zien. Op korte termijn zie je er misschien niet het nut van in. Echter, als wij willen voorspellen hoe een andere wereld eruit ziet dan wordt die voorspelling gedaan op basis van nauwkeurige metingen door NASA. Hiervoor worden foto`s gemaakt door satellieten, en testen uitgevoerd door o.a. de Voyager 1 . De voorspelling krijg dan ineens een tastbaar karakter.
Sommige voorspellingen richten zich op het verbeteren van de besluitvorming. Aandeelkoersontwikkelingen, het beginnen of eindigen van een recessie, hoeveel klanten er volgend jaar gaan bellen, wat het aanbod op sociaal media gaat doen, het aantal producten die er in het laatste kwartaal van volgend jaar verkocht gaan worden. Dit zijn voorspellingen die, indien accuraat, waardevol zijn. Maar deze kunnen ook, indien verkeerd geschat, schade toebrengen aan degene of de organisatie die deze voorspellingen gebruikt om zijn/haar besluiten te maken.
In het geval van voorspellingen voor besluitvorming is het van belang dat deze accuraat, betrouwbaar en nauwkeurig zijn. Een forecast kan op deze manier helpen bij het bepalen hoe je inspringt op een situatie, het aannemen van meer personeel, het aanleggen of juist verminderen van een specifieke voorraad.
De laatste categorie richt zich op het creëren van consensus. Een belangrijke en nuttige functie waar weinig over gesproken wordt, die slecht begrepen en nog minder gebruikt wordt. De politici van het oude Griekenland gebruikte het “orakel van Delphi” als hun belangrijkste middel om consensus te bereiken. Als God iets had gezegd was daar weinig tegen in te brengen. Vandaag de dag worden er geen goddelijke krachten aangeroepen om consensus te creëren. In tegenwoordige tijd kan je bijvoorbeeld de media campagne van de overheid betreffende Covid zien als een consensus creëren, de campagne informeerde, adviseerde en stuurde een grote groep mensen over langere tijd in een specifieke richting.
Een consensus (overeenstemming) genereren onder topmanagement, kan een duidelijke lijn voor de toekomst creëren. Scenario`s en lange termijn voorspellingen vallen binnen deze categorie.
De hierboven beschreven voorspellingen hebben elk een eigen methode en vereisen verschillende evaluatiecriteria om aan verschillende behoeften te voldoen.
Voorspellingen kunnen op deze manier bijdragen aan het goed organiseren van werk in alle lagen van een bedrijf. Als er overeenstemming is over de lange termijn kan je met besluitvorming binnen deze lijnen een gezonde en goed georganiseerde werkomgeving creëren voor iedereen. Waarna er met een positieve blik op de toekomst de nieuwsgierigheid bevredigd kan worden.
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere [route]
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere
Copyright © 2024 Spril - Made by TRGR