Inloggen

menu

Waarom zijn er voorspellingen nodig?

Geplaatst op: 7 maart 2018
Geplaatst op: 7 maart 2018
Geschreven door
Categorie
Workforce Management
Leesduur
5 min leestijd
Deel dit artikel
Heb je vragen?

Drie redenen

Wat zijn voorspellingen nu eigenlijk en waarom hebben we voorspellingen nodig? Hieronder wordt toegelicht welke drie redenen nu echt van belang zijn!

predictive-analyse

Wat zijn voorspellingen eigenlijk?

Als je op het internet zoekt naar de betekenis van voorspellingen kom je onder andere deze 3 definities tegen:

  1. Voorspellingen (meerv)Def: specifieke uitspraak of statistische schatting over het voorkomen van een toekomstige gebeurtenis.
  2. Het zeggen wat er gaat gebeuren vb: mijn voorspelling is dat er dit jaar nog meer files zullen komen.
  3. 1)aankondiging 2) Aanzegging 3) Predictie 4) Profetie 5) Prognose 6) Theomantie 7) Vaticinium 8) verwachting 9) Voortzegging 10) Waarzeggerij.

Afhangend van eigen gevoel zal de associatie met de woorden een zakelijk of zweverig gevoel opwekken. Toch hebben alle betekenissen in de loop van de geschiedenis meegeholpen bij het zetten van stappen. Staatshoofden hadden niet alleen financieel adviseurs maar ook waarzeggers en kaartleggers in dienst.

Alle vormen van voorspellen worden in huidige tijd nog steeds gebruikt. In de krant kan je je horoscoop dagelijks raadplegen om de nieuwsgierigheid te bevredigen en een aantal pagina`s verder staat er financieel advies die indien goed onderzocht kan helpen bij het vormen van besluitvorming. Afhankelijk van doel en doelgroep wordt er dan ook een voorspelling gemaakt om een 3 tal redenen:

  • Het bevredigen van nieuwsgierigheid
  • Het verbeteren van besluitvorming
  • Consensus creëren

Het bevredigen van nieuwsgierigheid

Horoscopen, astrologie en je toekomst willen voorspellen, zijn vormen van de nieuwsgierigheid bevredigen. Net als voorspellen hoe een andere wereld er mogelijk uit kan zien. Op korte termijn zie je er misschien niet het nut van in. Echter, als wij willen voorspellen hoe een andere wereld eruit ziet dan wordt die voorspelling gedaan op basis van nauwkeurige metingen door NASA.  Hiervoor worden foto`s gemaakt door satellieten, en testen uitgevoerd door o.a. de Voyager 1 . De voorspelling krijg dan ineens een tastbaar karakter.

Het verbeteren van besluitvorming

Sommige voorspellingen richten zich op het verbeteren van de besluitvorming. Aandeelkoersontwikkelingen, het beginnen of eindigen van een recessie, hoeveel klanten er volgend jaar gaan bellen, wat het aanbod op sociaal media gaat doen, het aantal producten die er in het laatste kwartaal van volgend jaar verkocht gaan worden. Dit zijn voorspellingen die, indien accuraat, waardevol zijn. Maar deze kunnen ook, indien verkeerd geschat,  schade toebrengen aan degene of de organisatie die deze voorspellingen gebruikt om zijn/haar besluiten te maken.

In het geval van voorspellingen voor besluitvorming is het van belang dat deze accuraat, betrouwbaar en nauwkeurig zijn. Een forecast kan op deze manier helpen bij het bepalen hoe je inspringt op een situatie, het aannemen van meer personeel, het aanleggen of juist verminderen van een specifieke voorraad.

Consensus (overeenstemming) creëren

De laatste categorie richt zich op het creëren van consensus. Een belangrijke en nuttige functie waar weinig over gesproken wordt, die slecht begrepen en nog minder gebruikt wordt. De politici van het oude Griekenland gebruikte het “orakel van Delphi” als hun belangrijkste middel om consensus te bereiken. Als God iets had gezegd was daar weinig tegen in te brengen. Vandaag de dag worden er geen goddelijke krachten aangeroepen om consensus te creëren. In tegenwoordige tijd kan je bijvoorbeeld de media campagne van de overheid betreffende Covid zien als een consensus creëren, de campagne informeerde, adviseerde en stuurde een grote groep mensen over langere tijd in een specifieke richting.

Een consensus (overeenstemming) genereren onder topmanagement, kan een duidelijke lijn voor de toekomst creëren. Scenario`s en lange termijn voorspellingen vallen binnen deze categorie.

De hierboven beschreven voorspellingen hebben elk een eigen methode en vereisen verschillende evaluatiecriteria om aan verschillende behoeften te voldoen.

Goed georganiseerd werk

Voorspellingen kunnen op deze manier bijdragen aan het goed organiseren van werk in alle lagen van een bedrijf. Als er overeenstemming is over de lange termijn kan je met besluitvorming binnen deze lijnen een gezonde en goed georganiseerde werkomgeving creëren voor iedereen. Waarna er met een positieve blik op de toekomst de nieuwsgierigheid bevredigd kan worden.

Vergelijkbare artikelen

Toegang tot premium artikelen

Sluit venster

Login

Account maken

Ik zoek een interimmer

Sluit venster

Vul je gegevens in

Offerte aanvragen

Sluit venster

Uw gegevens