Inloggen

menu

Positionering is het sleutelwoord: onderscheid tussen decentraal of centraal gestuurd plannen

Geplaatst op: 25 oktober 2022
Geplaatst op: 25 oktober 2022
Geschreven door
Michelle Playford
Categorie
Personeelsplanning
Leesduur
2 leestijd
Download dit artikel
Deel dit artikel
Heb je vragen?

Goede capaciteitsmanagement zorgt voor flexibiliteit en kostenefficiëntie. Dit zijn zaken waar niet alleen de planafdeling profijt van heeft: de hele organisatie profiteert van een flexibel en kostenefficiënt personeelsinzet. De keerzijde hiervan is dat capaciteitsmanagement afhankelijk is van de ontwikkelingen in de gehele organisatie. Waar capaciteitsmanagement zich bevindt in de organisatiestructuur heeft veel invloed op hoe en of je goed capaciteitsmanagement kunt uitvoeren. Positionering is het sleutelwoord. Met de volgende drie kenmerken kun je centraal gestuurd van decentraal gestuurd plannen van elkaar onderscheiden 

Informatie-uitwisseling: bij centraal georganiseerd capaciteitsmanagement is er sprake van één team dat of één persoon die proactief informatie verkrijgt, die nodig is voor goed capaciteitsmanagement. Er bestaat een wederzijdse communicatiecyclus tussen stakeholders. Bij decentraal capaciteitsmanagement zijn capaciteitsmanagementtaken verspreid over verschillende functies of hebben uitzonderlijke locaties of afdelingen ieder een eigen planningsteam waartussen niet (regelmatig) informatie wordt uitgewisseld. 

Erkenning en begrip van toegevoegde waarde goede capaciteitsplanning: bij decentraal georganiseerd capaciteitsmanagement is het voor een groot deel van de organisatie niet duidelijk wat de toegevoegde waarde is van capaciteitsplanning. Capaciteitsbeslissingen worden gemaakt op basis van informatie afkomstig van bijvoorbeeld roostering. Bij centraal capaciteitsmanagement is er brede kennis van de plancyclus en weet elke planmedewerker wat zijn rol inhoudt. Andere afdelingen begrijpen en waarderen advies op basis van goed capaciteitsmanagement. 

Zelfde werkwijzen & processen: Bij centraal georganiseerd capaciteitsmanagement wordt er gebruik gemaakt van dezelfde werkwijzen of processen. Capaciteitsplannen worden op dezelfde manier opgebouwd zodat informatie uitwisselbaar is. Bij decentraal capaciteitsmanagement zijn er verschillende werkwijzen en processen. Informatie en inzichten zijn niet of slecht vergelijkbaar. 

Meer weten hierover? In de whitepaper Centraal of decentraal gestuurde planning – wat past bij mijn organisatie? lees je: 

  • Wat houdt effectieve capaciteitsplanning in? 
  • Wat is het verschil tussen centraal en decentraal gestuurde capaciteitsplanning? Welke voor- en nadelen zijn er? 
  • Hoe start je de verandering in jouw organisatie? Ga aan de slag in drie stappen. 

Vergelijkbare artikelen

Toegang tot premium artikelen

Sluit venster

Login

Account maken

Ik zoek een interimmer

Sluit venster

Vul je gegevens in

Offerte aanvragen

Sluit venster

Uw gegevens