Inloggen

menu

Hoe vitaal ben jij?

Geplaatst op: 16 maart 2023
Geplaatst op: 16 maart 2023
Geschreven door
Maaike Frijdal
Categorie
Workforce Management, Personeelsplanning
Leesduur
5 min leestijd
Deel dit artikel
Heb je vragen?

Hoe vitaal ben jij?

Vitaliteit, een steeds belangrijker en meer voorkomend begrip. Maar wat is dit nou eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat jij vitaal bent of blijft.

Vitaliteit is de staat van je mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Op de eerste plaats begint je vitaliteit bij jezelf en je privésituatie. Om een inzicht te krijgen hoe vitaal je bent kan je jezelf afvragen;

 • Ga ik met plezier naar m’n werk?
 • Hoe is mijn financiële gezondheid,
 • Hoe zijn mijn sociale contacten?
 • Heb ik genoeg Me-time ?
 • Mijn fysieke gezondheid: hoeveel beweging krijg ik?
 • Mijn slaappatroon: hoe lang slaap ik gemiddeld per nacht?
 • Mijn eetgewoontes: eet ik gezond of snoep en bestel ik veel?
 • Ontspan ik genoeg en hoe?

Kortom, als je vitaal bent, heb je energie, wilskracht, lichamelijke kracht en ben je weerbaar. Je zit heerlijk in je vel op alle vlakken en hebt overal zin in. Misschien ben je zelfs wel zorgeloos. Als je op een aantal vragen hierboven niet volmondig ja hebt gezegd, is er voor jou ruimte voor verbetering om vitaler te worden. Hieronder vind je een aantal tips, die je zouden kunnen helpen;

Laat los waarop je geen invloed hebt:

Makkelijk gezegd! denk je nu waarschijnlijk.. Dat klopt, dat is het niet. Bedenk maar eens hoe erg je je kan irriteren aan elke keer weer in de file staan, wat dit met je humeur kan doen. Je laat je dus beïnvloeden door iets waar je geen invloed op hebt. Probeer dit eens anders te bekijken, nu heb je extra tijd om je favoriete muziek te luisteren, of tijd om je vrienden eens te bellen die je voor jouw gevoel te weinig spreekt. Wat mij enorm helpt in dit soort situaties is mijzelf de vraag te stellen: “Heb ik er invloed op?” Is het antwoord nee? Dan laat ik het los, doe ik het niet? Betrap ik mezelf erop dat ik vaak negatief wordt en dat kost mij meer energie dan het loslaten en energie krijgen door mijn favoriete muziek of een goed gesprek.

Geniet van de kleine dingen in het leven:

Vaak worden de kleine maar toch hele belangrijke dingen voor lief genomen. Wat is er voor jou klein maar waardevol? Het zonnetje dat schijnt of misschien de regen, een kus en knuffel van je kind, je favoriete gerecht op je bord, je gezondheid, een dak boven je hoofd, een heerlijke kop thee/koffie, je vrienden/familie. Probeer deze dingen te identificeren en er weer van te genieten.

Structuur aanbrengen en houden:

Als je structuur en regelmaat in je leven hebt, levert dat minder stress op omdat je weet waar je aan toe bent. Het bouwen van een structuur begint dan ook met het opstaan rond dezelfde tijd, eten op dezelfde tijden en naar bed gaan op dezelfde tijden. Gedurende de dag doen we allemaal andere dingen en hebben we andere interesses. Met een beetje Timemanagement van jouw dagelijkse bezigheden kom jij niet zomaar voor verassingen te staan maar probeer hierbij je dagen niet te vol te plannen.

Probeer genoeg te bewegen:

Met genoeg bewegen wordt geadviseerd minimaal 150 minuten per week matig intensief bezig te zijn en spier- en botversterkende oefeningen te doen. Dit gaat makkelijker dan je denkt. Een lange wandeling, naar de sportschool of misschien een stuk fietsen. Je hartslag dient tijdens deze activiteiten wel iets verhoogt te zijn. De adviezen zijn:

 • Elke vorm van beweging telt en heeft een positief effect.
 • Kies zelf de manier van bewegen die binnen je eigen grenzen past.
 • Maak bewegen een vast onderdeel van je dagelijks leven.

Hier heb je alvast een aantal dagelijks toepasbare tips:

 1. Pak de trap in plaats van de lift.
 2. Zet je auto wat verder weg op de parkeerplaats.
 3. Pak de fiets in plaats van de auto.
 4. Maak een lunchwandeling of ga lekker buiten lunchen.

Probeer gezond(er) te eten:

Wat is dan gezond? Voedsel dat na bereiding nog steeds zo dicht mogelijk bij hun vorm is zoals ze in de natuur voorkomen. Met andere woorden, zo min mogelijk bewerkt voedsel. Er wordt geadviseerd om gevarieerd te eten, vlees, vis, groente en fruit. Eten is net als sporten heel persoonlijk maar hoe gezonder je eet, hoe beter jij je voelt. Zo bestaan er ook een aantal populaire en gezonde eetstijlen/diëten. Om een aantal voorbeelden te noemen;

 • Keto-dieet
 • Vegetariër/Vegan/Flexitariër
 • Paleo-dieet
 • Intermittent Fasting

Zo zijn er nog voldoende andere stijlen van eten en is er gelukkig voor ieder wat wils.

Zorg dat je goed slaapt en voldoende ontspant:

Het is belangrijk om per nacht tussen de 6 en 8 uur te slapen. Dit kan je bereiken door je biologische klok te structuren. Daarbij helpt ontspannen ook voor rust. Wat helpt jou te ontspannen?

 1. Goede film, serie of documentaire kijken
 2. Boek lezen
 3. Tekenen
 4. Tuinieren
 5. Sporten
 6. Wandelen

Welke hobby heb jij die voor ontspanning zorgt? Heb je geen hobby, dan is dit misschien het moment om erachter te komen wat welke activiteiten/hobby bij jou voor ontspanning gaan zorgen en hier tijd voor te maken.

Communicatie: Praat! Over alles van alles en nog wat.

Enthousiast over iets? Deel het! Dan bedoel ik niet online! Face-to-face praten met mensen over jouw passie kan jou positieve energie geven en deze ook losmaken bij anderen. Als je iets met passie vertelt, ga je 99% van de tijd lachen, deze lach is aanstekelijk en kunnen andere mensen ook aan het lachen krijgen. Op deze manier krijg je nieuwe informatie en kan je leren van elkaar.

Buiten dat is communicatie niet alleen maar over leuke dingen praten, maar dit kan ook iets zijn wat je dwars zit. Praten met iemand die je vertrouwt over deze dingen kunnen jou ook helpen vitaler te worden. Het maakt ze draagbaar en lichter, wellicht geeft de ander jou nieuwe inzichten en zijn er ineens geen beren meer op de weg, maar wordt dit ineens een mooie kans om met beide handen aan te grijpen. Dit is de kracht van communicatie.
Dit zijn een paar simpele tips waarmee jij jezelf hopelijk verder kan helpen om vitaler te worden dan dat je al bent.

Maar hoe zit dit dan op de werkvloer?

Ook daar zit een groot deel die bijdraagt aan vitaliteit. Privé en werk hebben hier beide invloed op. Is er privé iets aan de hand? Dan wordt dit vaak makkelijk mee naar het werk genomen, andersom hoor je ook vaak dat mensen hun werk meenemen naar huis. Gebeurt dit ook bij jullie op de werkvloer?

Hoe gaat bij jullie de organisatie om met het verbeteren van de vitaliteit? Denk hierbij aan ATW verantwoorde roosters, een goede/relaxte werksfeer, een gebalanceerde werkdruk, rustige werkplekken en zijn deze veilig, ergonomisch en verantwoord? Of worden er andere dingen gedaan om de gezondheid, emotioneel, mentaal en fysiek te ondersteunen? Sommige werkgevers hebben zich hiervoor bij bepaalde organisaties aangesloten om hun werknemers de mogelijkheid te geven om vitaler te worden.

Spril & Vitaliteit

Spril heeft als missie “vitaliteit door goed georganiseerd werk, met oog voor mens & planeet”. Intern wordt er door Spril gezorgd voor een fijne werksfeer, veiligheid en werkgeluk. Sinds dit jaar heeft Spril ook het “Vitaliteitsbudget” ter beschikking gesteld.
Wat je hier mee doet? Dat is aan jou! Als het maar te maken heeft met vitaliteit. Voor de hand liggende dingen zoals:

 • Nieuwe sportschoenen/kleding
 • Een sportschoolabonnement/contributie voor een club
 • Een cursus mindfullness, yoga

You name it! Hierdoor kan Spril tegelijkertijd een positieve impact leveren met vitale WFM- en Personeelsplanners richting haar klanten om de WFM cyclus te optimaliseren.
Wil jij ook professionals in huis die zorgen voor roosters die bijdragen aan verbetering van de collectieve vitaliteit binnen jullie organisatie? Waarin rekening gehouden wordt met:

 • Gezondheid,
 • Veiligheid
 • Werkgeluk

Wacht dan niet en neem contact met ons op!

Vergelijkbare artikelen

Toegang tot premium artikelen

Sluit venster

Login

Account maken

Ik zoek een interimmer

Sluit venster

Vul je gegevens in

Offerte aanvragen

Sluit venster

Uw gegevens