Vitaliteit, een steeds belangrijker en meer voorkomend begrip. Maar wat is dit nou eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat jij vitaal bent of blijft.
Vitaliteit is de staat van je mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Op de eerste plaats begint je vitaliteit bij jezelf en je privésituatie. Om een inzicht te krijgen hoe vitaal je bent kan je jezelf afvragen;
Kortom, als je vitaal bent, heb je energie, wilskracht, lichamelijke kracht en ben je weerbaar. Je zit heerlijk in je vel op alle vlakken en hebt overal zin in. Misschien ben je zelfs wel zorgeloos. Als je op een aantal vragen hierboven niet volmondig ja hebt gezegd, is er voor jou ruimte voor verbetering om vitaler te worden. Hieronder vind je een aantal tips, die je zouden kunnen helpen;
Makkelijk gezegd! denk je nu waarschijnlijk.. Dat klopt, dat is het niet. Bedenk maar eens hoe erg je je kan irriteren aan elke keer weer in de file staan, wat dit met je humeur kan doen. Je laat je dus beïnvloeden door iets waar je geen invloed op hebt. Probeer dit eens anders te bekijken, nu heb je extra tijd om je favoriete muziek te luisteren, of tijd om je vrienden eens te bellen die je voor jouw gevoel te weinig spreekt. Wat mij enorm helpt in dit soort situaties is mijzelf de vraag te stellen: “Heb ik er invloed op?” Is het antwoord nee? Dan laat ik het los, doe ik het niet? Betrap ik mezelf erop dat ik vaak negatief wordt en dat kost mij meer energie dan het loslaten en energie krijgen door mijn favoriete muziek of een goed gesprek.
Vaak worden de kleine maar toch hele belangrijke dingen voor lief genomen. Wat is er voor jou klein maar waardevol? Het zonnetje dat schijnt of misschien de regen, een kus en knuffel van je kind, je favoriete gerecht op je bord, je gezondheid, een dak boven je hoofd, een heerlijke kop thee/koffie, je vrienden/familie. Probeer deze dingen te identificeren en er weer van te genieten.
Als je structuur en regelmaat in je leven hebt, levert dat minder stress op omdat je weet waar je aan toe bent. Het bouwen van een structuur begint dan ook met het opstaan rond dezelfde tijd, eten op dezelfde tijden en naar bed gaan op dezelfde tijden. Gedurende de dag doen we allemaal andere dingen en hebben we andere interesses. Met een beetje Timemanagement van jouw dagelijkse bezigheden kom jij niet zomaar voor verassingen te staan maar probeer hierbij je dagen niet te vol te plannen.
Met genoeg bewegen wordt geadviseerd minimaal 150 minuten per week matig intensief bezig te zijn en spier- en botversterkende oefeningen te doen. Dit gaat makkelijker dan je denkt. Een lange wandeling, naar de sportschool of misschien een stuk fietsen. Je hartslag dient tijdens deze activiteiten wel iets verhoogt te zijn. De adviezen zijn:
Hier heb je alvast een aantal dagelijks toepasbare tips:
Wat is dan gezond? Voedsel dat na bereiding nog steeds zo dicht mogelijk bij hun vorm is zoals ze in de natuur voorkomen. Met andere woorden, zo min mogelijk bewerkt voedsel. Er wordt geadviseerd om gevarieerd te eten, vlees, vis, groente en fruit. Eten is net als sporten heel persoonlijk maar hoe gezonder je eet, hoe beter jij je voelt. Zo bestaan er ook een aantal populaire en gezonde eetstijlen/diëten. Om een aantal voorbeelden te noemen;
Zo zijn er nog voldoende andere stijlen van eten en is er gelukkig voor ieder wat wils.
Het is belangrijk om per nacht tussen de 6 en 8 uur te slapen. Dit kan je bereiken door je biologische klok te structuren. Daarbij helpt ontspannen ook voor rust. Wat helpt jou te ontspannen?
Welke hobby heb jij die voor ontspanning zorgt? Heb je geen hobby, dan is dit misschien het moment om erachter te komen wat welke activiteiten/hobby bij jou voor ontspanning gaan zorgen en hier tijd voor te maken.
Enthousiast over iets? Deel het! Dan bedoel ik niet online! Face-to-face praten met mensen over jouw passie kan jou positieve energie geven en deze ook losmaken bij anderen. Als je iets met passie vertelt, ga je 99% van de tijd lachen, deze lach is aanstekelijk en kunnen andere mensen ook aan het lachen krijgen. Op deze manier krijg je nieuwe informatie en kan je leren van elkaar.
Buiten dat is communicatie niet alleen maar over leuke dingen praten, maar dit kan ook iets zijn wat je dwars zit. Praten met iemand die je vertrouwt over deze dingen kunnen jou ook helpen vitaler te worden. Het maakt ze draagbaar en lichter, wellicht geeft de ander jou nieuwe inzichten en zijn er ineens geen beren meer op de weg, maar wordt dit ineens een mooie kans om met beide handen aan te grijpen. Dit is de kracht van communicatie.
Dit zijn een paar simpele tips waarmee jij jezelf hopelijk verder kan helpen om vitaler te worden dan dat je al bent.
Ook daar zit een groot deel die bijdraagt aan vitaliteit. Privé en werk hebben hier beide invloed op. Is er privé iets aan de hand? Dan wordt dit vaak makkelijk mee naar het werk genomen, andersom hoor je ook vaak dat mensen hun werk meenemen naar huis. Gebeurt dit ook bij jullie op de werkvloer?
Hoe gaat bij jullie de organisatie om met het verbeteren van de vitaliteit? Denk hierbij aan ATW verantwoorde roosters, een goede/relaxte werksfeer, een gebalanceerde werkdruk, rustige werkplekken en zijn deze veilig, ergonomisch en verantwoord? Of worden er andere dingen gedaan om de gezondheid, emotioneel, mentaal en fysiek te ondersteunen? Sommige werkgevers hebben zich hiervoor bij bepaalde organisaties aangesloten om hun werknemers de mogelijkheid te geven om vitaler te worden.
Spril heeft als missie “vitaliteit door goed georganiseerd werk, met oog voor mens & planeet”. Intern wordt er door Spril gezorgd voor een fijne werksfeer, veiligheid en werkgeluk. Sinds dit jaar heeft Spril ook het “Vitaliteitsbudget” ter beschikking gesteld.
Wat je hier mee doet? Dat is aan jou! Als het maar te maken heeft met vitaliteit. Voor de hand liggende dingen zoals:
You name it! Hierdoor kan Spril tegelijkertijd een positieve impact leveren met vitale WFM- en Personeelsplanners richting haar klanten om de WFM cyclus te optimaliseren.
Wil jij ook professionals in huis die zorgen voor roosters die bijdragen aan verbetering van de collectieve vitaliteit binnen jullie organisatie? Waarin rekening gehouden wordt met:
Wacht dan niet en neem contact met ons op!
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere [route]
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere
Copyright © 2024 Spril - Made by TRGR