Capaciteitsplanning vormt de basis van een efficiënte inzet van mensen en middelen. Toch zien we in de praktijk dat organisaties vaak redeneren vanuit hun beschikbare personeel – en dus vanuit bruto FTE. Maar wat als je het omdraait? Wat als je vertrekt vanuit de benodigde capaciteit, en pas daarna kijkt hoeveel mensen je daarvoor nodig hebt?
Dan werk je met netto FTE – een krachtig stuurinstrument dat je helpt grip te krijgen op werkdruk, bezetting en planning.
Een FTE (Fulltime Equivalent) drukt de inzet van een medewerker uit ten opzichte van een voltijdsaanstelling. In veel organisaties is dat 36, 38 of 40 uur per week – afhankelijk van de cao of interne afspraken. Op jaarbasis betekent dit zo’n 1.872 tot 2.080 uur.
Wanneer je FTE’s telt op basis van contracturen, spreek je van bruto FTE. Dit geeft aan hoeveel capaciteit je op papier beschikbaar hebt. Maar dit zegt nog niets over hoeveel werk je daarmee kunt verzetten.
Daarvoor gebruik je netto FTE: het aantal FTE’s dat je nodig hebt om de geplande werkzaamheden uit je capaciteitsplan daadwerkelijk uit te voeren – zonder ziekteverzuim, vakantiedagen of overlegmomenten mee te rekenen.
De formule is simpel:
Netto FTE = totale werkuren per jaar ÷ uren van 1 FTE per jaar
Voorbeeld:
Uit je planning blijkt dat je komend jaar 11.232 uur aan werk hebt. In jouw organisatie is een fulltime werkweek 36 uur, oftewel 1.872 uur per jaar.
Netto FTE = 11.232 ÷ 1.872 = 6,0 FTE
Je hebt dus 6,0 FTE aan netto capaciteit nodig om het werk gedaan te krijgen.
Voorbeeld: personeelsbezetting
Je huidige team bestaat uit:
Totaal: 6,0 bruto FTE
Je hebt dus precies genoeg mensen op papier om de geplande hoeveelheid werk uit te voeren. Maar let op: dit is op basis van 100% productieve inzet. In de praktijk is er altijd sprake van:
Als je daar géén rekening mee houdt, loop je het risico op onderbezetting – met alle gevolgen van dien: verhoogde werkdruk, overbelasting, of uitval.
Wanneer je deze factoren meeneemt, blijkt vaak dat je daadwerkelijke productieve inzet lager ligt dan je bruto FTE. En dat kan leiden tot onderbezetting, indien dit te lang duurt kan dit weer zorgen voor overbelasting van je team.
Netto FTE is geen administratief gegeven, maar een handige stuurmiddel. Het helpt je om realistische keuzes te maken over personeelsinzet, capaciteit en werkverdeling. Door capaciteitsplanning en FTE-berekening slim te combineren, krijg je inzicht én grip op de uitvoering.
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere [route]
Spril
Microfoonstraat 5
1322 BN Almere
Copyright © 2025 Spril - Made by TRGR