Inloggen

menu

Aanpassing Wet betaald ouderschapsverlof op een rijtje voor de werknemer.

Geplaatst op: 27 september 2022
Geplaatst op: 27 september 2022
Geschreven door
Tiffany Verkerk
Leesduur
4 min leestijd
Deel dit artikel
Heb je vragen?

Word  jij dit jaar (opnieuw) een ouder of heb je een kindje onder 1 jaar? Dan is dit artikel interessant voor jou! 

Vanaf 2 augustus 2022 hebben kersverse ouders namelijk recht op aanvullend gedeeltelijk betaalde ouderschapsverlof. 

De gedachte achter deze wetswijziging is om de “traditionele” rolverdeling binnen het gezin anders te kunnen gaan inrichten. Vaak zie je dat de moeder parttime gaat werken na de bevalling en automatisch thuis meer zorgtaken op zich gaat nemen dan haar partner. Op deze manier is het makkelijker om dit patroon te doorbreken en  kunnen beide ouders rustig landen in de eerste weken na de geboorte. Een ander bijkomend voordeel is dat de kloof tussen man en vrouw op de arbeidsmarkt mogelijk verkleind wordt. 

De partner heeft vanaf 02-08-2022 namelijk vanaf de geboorte recht op maar liefst 15 weken (gedeeltelijk) betaald verlof. Hieronder vind je een overzicht met de rechten voor de moeder en de partner. 

Moeder:

Zwangerschaps- en bevallingsverlof 

De moeder heeft recht op tenminste 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit kan opgedeeld worden in 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en het overige aan bevallingsverlof. Het bevallingsverlof heeft een minimum van 10 weken. Als jullie kindje dus later word geboren dan de uitgerekende datum zal je in totaal meer verlof hebben dan de standaard 16 weken. 

Vanaf het moment dat je kindje 6 weken oud is, kan je het bevallingsverlof ook in delen opnemen. Je hebt dan 30 weken de tijd om de overige 4 weken aan bevallingsverlof op te nemen.  

Als jullie kindje langer dan een week in het ziekenhuis heeft gelegen, kan je recht hebben op extra bevallingsverlof. Afhankelijk van de situatie kan je maximaal 10 weken extra bevallingsverlof krijgen. Er geldt wel een week ‘eigen tijd’, omdat het niet ongebruikelijk is dat een kindje na de geboorte een korte periode in het ziekenhuis verblijft. 

Partner:

Calamiteitenverlof 

Als de bevalling begint heb je recht op calamiteitenverlof. Een bevalling kan natuurlijk langer duren, waardoor je soms meerdere dagen recht hebt op calamiteitenverlof. De dag dat je kindje wordt geboren word het calamiteitenverlof omgezet naar geboorte verlof. 

Geboorteverlof voor partners 

Als jullie kindje is geboren heb je recht op 1 week aan contracturen aan geboorteverlof. Deze uren worden door je werkgever volledig doorbetaald en mag je zelf indelen binnen de eerste 4 weken na geboorte. 

 

Aanvullend geboorte verlof 

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. De partner moet het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kindje. En eerst moet het geboorteverlof van 1 week wat vanuit de werkgever wordt aangeboden opgenomen zijn. Deze uitkering is maximaal 70% van het dagloon (en maximaal 70% van het maximumdagloon). 

Beide ouders:

Na het bevallingsverlof van de moeder of het aanvullend geboorte verlof van de partner heb je vanaf 02-08-2022 recht op het volgende; 

9 weken betaald ouderschapsverlof in het 1e levensjaar van het kind 

Ouders hebben straks recht op 9 weken ouderschapsverlof in de vorm van een UWV-uitkering. Op dit punt word het geboorteverlof dus omgezet in ouderschapsverlof. Ook het ouderschapsverlof bestaat uit 70% van je dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). De voorwaarde hiervan is wel dat deze 9 weken in het eerste levensjaar van het kindje moet worden opgenomen. 

Is jouw kindje geboren voor de wetswijziging maar nog geen jaar oud? 

Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kindje hebben gekregen als: 

  • Het kindje moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn. 
  • De ouders op dat moment een arbeidscontract hebben. 
  • Nog niet het volledige recht (26 keer de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen.  

Hierbij een voorbeeld vanuit de rijksoverheid: 

Een werknemer is op de datum van de invoering van de wet ouder van een kind (6 maanden). Hij of zij heeft al 19 weken (wettelijk onbetaald) ouderschapsverlof opgenomen. Deze werknemer heeft nog 6 maanden om 7 weken ouderschapsverlof op te nemen. Dan is het kind 1 jaar. Tijdens die 7 weken heeft hij of zij recht op een uitkering.  

Betaald ouderschapsverlof bij adoptie- of pleegouderschap 

In het geval van adoptie- of pleegouderschap is betaald ouderschapsverlof ook mogelijk voor kinderen onder de 8 jaar. Dit geldt alleen voor het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing.  

Werkgevers kunnen vanaf 2 augustus 2022 de aanvragen indienen bij het UWV voor de uitkering voor de werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen, maar wel pas nadat verlof is opgenomen. 

 

Vergelijkbare artikelen

Toegang tot premium artikelen

Sluit venster

Login

Account maken

Ik zoek een interimmer

Sluit venster

Vul je gegevens in

Offerte aanvragen

Sluit venster

Uw gegevens